FinRavinto 2017 -tutkimuksen tuloksia
Viittausohje: Liisa Valsta, Niina Kaartinen, Heli Tapanainen, Satu Männistö, Katri Sääksjärvi, Timo Koskela. FinRavinto -tutkimuksen perustulokset 2019. Verkkojulkaisu: www.terveytemme.fi/finravinto
FinRavinto-tutkimuksessa tutkitaan Suomessa asuvan aikuisväestön ruoankäyttöä ja ravinnonsaantia. Tutkimuksesta saatavia tietoja hyödynnetään erilaisissa tutkimusprojekteissa ja käytetään kansallisiin seurantatarkoituksiin sekä terveys- ja hyvinvointipoliittisen päätöksenteon tukena. Seurantatietojen perusteella on mm. kehitetty joukkoruokailua, suunniteltu ja arvioitu elintarvikkeiden täydentämistoimenpiteitä sekä laadittu ravitsemussuosituksia.
FinRavinto 2017 -tutkimus toteutettiin yhteistyössä FinTerveys 2017 -tutkimuksen kanssa 50 tutkimuspaikkakunnalla eri puolilla Suomea tammi-toukokuussa 2017. FinTerveys 2017 -tutkimus on laaja kansallisesti edustava terveystarkastus-tutkimus, joka yhdistää aiempien Terveys 2000/2011- ja FINRISKI -tutkimusten pitkät perinteet. FinRavinto 2017 -tutkimukseen kutsuttiin satunnaisesti valittu alaotos (30 %, n=3 099) FinTerveys 2017 -tutkimuksen otokseen (n=10 247) poimituista 18-74-vuotiaista henkilöistä. Tutkittavien ruoankulutus selvitettiin käyttämällä kahta erillistä 24 tunnin ruoankäyttöhaastattelua. Ensimmäinen ruoankäyttöhaastattelu toteutettiin tietokoneavusteisesti Finessi-ohjelmistolla käyttäen kansallisen Fineli™-tietokannan elintarvikevalikoimaa ja kuvauksia. Ravintohaastattelijat tallensivat kaikki haastattelua edeltäneen päivän aikana syödyt ruoat ja juomat sekä nautitut ravintolisät. Ruoka-annosten koon arviointiin käytettiin Ruokien annoskuvakirjaa sekä tuotemerkkien annospainoja. Haastattelu toistettiin myöhemmin puhelimitse helmi-lokakuussa 2017.
FinRavinto 2017 -tutkimuksen aineiston muodostivat kahden erillisen päivän hyväksytyt ruoankäyttötiedot 1 655 tutkittavalta (53 % alaotoksesta). Osallistumiskatoa korjattiin painokertoimia käyttäen, mikä parantaa tulosten yleistettävyyttä Suomen aikuisväestöön. Tuloksille on laskettu virhemarginaalit (95 % luottamusvälit), joiden avulla on mahdollista arvioida satunnaisvaihtelun vaikutusta tuloksiin. Raportin tietoja voi tarkastella iän, sukupuolen, koulutusryhmän ja alueen mukaan.
FinRavinto-tutkimusta koordinoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Kansanterveysratkaisut -osasto.
Tutkimusraportti
- Liisa Valsta, Niina Kaartinen, Heli Tapanainen, Satu Männistö, Katri Sääksjärvi (toim.)
Ravitsemus Suomessa - FinRavinto 2017 -tutkimus.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Raportti 12/2018.
Muualla verkossa
► FinRavinto-tutkimuksen esittelysivut
► FinTerveys-tutkimuksen esittelysivut
Yhteystiedot
Tutkimuksen yhteyshenkilö
Heli Tapanainen
tilastoasiantuntija
THL
puh. 029 524 8630
sähköposti: etunimi.sukunimi@thl.fi